Acerca de
![Operasyon Tiyatrosu](https://static.wixstatic.com/media/11062b_7826e081a65a4044bc9f4052ceb87b8d~mv2.jpeg/v1/fill/w_528,h_352,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/11062b_7826e081a65a4044bc9f4052ceb87b8d~mv2.jpeg)
Ortognatik Cerrahi
Ortognatik cerrahi (çene cerrahisi) nedir?
Alt ve üst çeneye ait şekil, yapı, ilişki bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olan cerrahi bir yöntemdir.
Ortognatik sorunlar neden oluşur? Nasıl tedavi edilir?
Alt ya da üst çenenin aşırı önde ya da arkada olması ya da yana doğru kayması gibi iskeletsel bozukluklar nedeniyle oluşur.
Bu sorunlar büyümenin bitmesinden önce teşhis edilirlerse, ortodontik tedavi yoluyla düzeltilebilir. Bu sorunların erişkin yaşta düzeltimi ise ortognatik cerrahi sayesinde olur. Ortognatik cerrahi tedavisindeki prensip, önce ortodontik tedavi ile (tel takarak), dişlerin çeneye uygun biçimde sığdırılması ile başlar. Ardından yapılacak ameliyatla, çeneler kafatasına ve birbirlerine göre uygun konuma getirilirler. 12-18 ay kadar süren tel tedavisinden sonra ameliyat gerçekleştirilir.
Çene ameliyatı nasıl yapılır? Tedavi ne kadar sürüyor?
Ameliyat ağız içinden yapılır. Yüze kesinlikle bir müdahale olmaz. Bu yüzden herhangi bir ameliyat izi kalmaz. Sadece yüzde ödemden dolayı bir şişlik olur. Fakat bu şişlik hızlıca düzelir.
Ameliyattan 1-3 gün sonra hasta taburcu edilir. Hastanın günlük fonksiyonlarına kavuşması yaklaşık olarak 3-4 haftayı bulabilir. Ameliyattan sonra ortodontik tedavi devam eder ve 6 ay kadar sonra teller sökülerek tedavi bitirilir.
Çene ameliyatı sonrası hastayı neler bekler?
Kemiklerin kaynaşması için çeneler 1 hafta kadar lastiklerle bağlı kalacaktır. Bu lastikleri hastanın kendisi kolaylıkla değiştirebilir. Bu süre zarfında sıvı beslenme yapılır. Çene operasyonundan 1 hafta sonra tekrar doktor kontrolüne gidilir.
Bu kontrolde ağız açılır ve açıp-kapama egzersizleri öğretilir. Bu aşamadan sonra lastik takılması gittikçe azalarak devam eder.
Ortodontik tedavi (ortalama 4 ay) daha devam eder ve sonra takılan diş telleri çıkarılır. Bu tip sorunlar, diş hekiminin ufak dokunuşlarıyla giderilebilir.